Till navigation Till innehåll (s)

GUSTAV FRIDOLIN,
SPRÅKRÖR MILJÖPARTIET, RIKSDAGSLEDAMOT OCH FOLKHÖGSKOLELÄRARE:

»DRIV VARANDRA FRAMÅT!«

»Sverige har de bästa förutsättningarna för att bygga ett helt förnybart energisystem. Det skrivs debattartiklar om oss i andra länder«. Det hävdade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i årets första partiledardebatt som gick av stapeln i riksdagen i januari.
− För att det ska bli verklighet måste näringsliv, akademi och politik arbeta tillsammans, förstå varandras roller och hur man kan driva varandra framåt, förklarar politikern.

− Inom många områden ligger akademien långt framme, samtidigt som näringslivet av naturliga skäl måste fundera på hur företagen ska fungera i en tid utan samma tillgång på fossila bränslen som i dag. Politikens roll är att sätta de spelregler som behövs för att komma framåt, fortsätter han.

I boken ”Maskiner & Människor: en skrift om arbete och framtidstro” argumenterar Gustav Fridolin för nödvändigheten att ställa om till ett hållbart samhälle  för att Sverige ska fortsätta vara en framstående industri- och kunskapsnation. Starka kunskapsmiljöer som satsar på synergier är för honom en avgörande förutsättning för att kunna ta fram de nödvändiga innovationerna för en grön, hållbar industripolitik.

− Ett lärosätes goda forskning baseras inte på dess storlek, utan just på hur skicklig man är på att öppna upp sina dörrar utåt, bjuda in och utveckla forskningen i samverkan med det omgivande samhället, säger han.

Av den anledningen kritiserar Gustav Fridolin regeringens vilja att koncentrera landets forskningsresurser till färre lärosäten. I stället efterlyser han ett bättre statligt stöd när det gäller att hjälpa forskningen att gå över till praktik.

− Sverige är en stark forskningsnation, men samtidigt finns exempel där man misslyckas med att fånga upp forskningen, säger han och pekar på företaget Solibro Research som ett exempel.

Forskningsföretaget Solibro är ett avknoppningsföretag från Uppsala universitet som är specialiserat på tunna solcellsfilmer. I jakten på investerare fick man vända sig till den tyska solcellsjätten Q-cells som sedermera gick i konkurs. I dag ägs Solibro av ett stort kinesiskt företag inom förnybar energi.

− I framtiden måste vi verka för att industrialisera forskning av det här slaget i Sverige, säger Fridolin.

Han berättar att Danmark är en viktig förebild när det gäller att växa som hållbar kunskapsnation. Danmark har en vision om 100 procent förnybar energi till år 2050 och att täcka mer än hälften av sitt energibehov med vindkraft år 2020.

− Sverige kan vara den där förebilden för andra, potentialen finns där. Men det är upp till politiken att möjliggöra en sådan utveckling, avslutar Gustav Fridolin.

TEXT LINDA KARLSSON-ELDH FOTO PETER JÖNSSON

 

Vad säger de andra experterna:

Om: Gustav Fridolin

Arbetar som: Språkrör för miljöpartiet, riksdagsledamot och folkhögskolelärare.
Bakgrund: Riksdagsledamot sedan 2010 och under perioden 2002 – 2006. Dessförinnan språkrör för Grön Ungdom. Har också jobbat på TV4:s Kalla Fakta. Har en kandidatexamen i orientaliska språk vid Stockholms universitet samt en yrkesexamen som folkhögskolelärare vid Linköpings universitet.
Aktuellt: Under våren tillbaka efter pappaledigheten.