Till navigation Till innehåll (s)

MIA EDOFSSON,
HÅLLBARHETSCHEF AKADEMISKA HUS:

»EN DRIVBÄNK FÖR INNOVATION!«

Akademiska Hus förvaltar i dag 3,3 miljoner kvadratmeter kunskapsmiljöer över hela landet, lokal-ytor till stor del avsedda för utbildning, forskning och innovationer. För Mia Edofsson, bolagets hållbarhetschef, innebär detta ett särskilt ansvar. Hon pekar på att fastighetsägarens roll i den akademiska världen har förändrats på senare år. I en tid då hållbarhet och innovation hamnar allt högre på lärosätenas agenda räcker det inte med att bara bygga nytt och bygga om.

− Våra hyresgäster behöver oss som experter på att utveckla hållbara kunskapsmiljöer. Vårt ansvar gentemot våra kunder är att balansera deras behov i dag med ett långsiktigt resursutnyttjande för framtiden, säger hon.

 Hållbarhet är ett brett begrepp som innehåller ekonomiska, ekologiska och sociala aspekter. Enligt Mia Edofsson är den sociala biten en nyckel som fastighetsbranschen måste jobba intensivare med när det gäller kunskapsmiljöer.

− Vi har tagit rejäla kliv i ett energi- och miljöperspektiv och ligger långt framme när det gäller frågor som energiförbrukning, innemiljö och materialval. Nästa steg är att få ett ännu bättre grepp om det vidare hållbarhetsarbetet.

Här arbetar Akademiska Hus intensivt med campusplaner som ett viktigt instrument för att tillsammans med lärosätena lyfta blicken för behov som kommer att uppstå i framtiden. Tanken är att enskilda lokalutvecklingsprojekt måste betraktas som del i den större utvecklingen av miljöer för innovation.
− Helheten kommer att vara avgörande för vad som är hållbart på sikt. Vardagen ska vara både ”rätt och lätt”. Vilka affärer finns i närheten av campus? Kan mina barn gå på dagis? Finns det gränssnitt mellan universitet och näringsliv som gör att jag står väl rustad för framtiden? säger Mia Edofsson.

Ambitionen är också att koppla samman lärosätenas framåtriktade forskning med de tekniklösningar som finns samt skapa mötesplatser, något hon liknar vid att skapa en ”drivbänk för innovation”.

− Jag ser en potential i ett närmare samarbete för att testa nya lösningar – från helt banbrytande energilösningar till sofistikerade reglersystem eller kundanpassade lösningar för social interaktion. Man måste komma överens om vilken riktning man ska gå. Campusområden kommer att blir allt mer integrerade
i samhället.

TEXT LINDA KARLSSON-ELDH FOTO ANNA SIGVARDSSON

 

Vad säger de andra experterna:

Om: Mia Edofsson

Jobbar som: Hållbarhetschef Akademiska Hus.
Bakgrund: Kommer närmast från Volvo Personvagnar och en rad olika befattningar kopplade till långsiktiga strategier inom miljöområdet för produkterna. Mia Edofsson har en examen i kemiteknik från Chalmers tekniska högskola.
Aktuellt: Akademiska Hus reviderar under 2013 samtliga delar av hållbarhetsarbetet för att skärpa fokus och skapa en framtidsinriktad agenda.