Till navigation Till innehåll (s)

BRETT ENGAGEMANG FÖR ETT GRÖNARE HARVARD

De prestigefulla universiteten Harvard och Yale i USA tävlar om det mesta. Kampen är ofta hård och utgången oviss, men när det gäller miljön tycks Harvard ha ett rejält försprång. Här har hållbarhetsarbetet varit i gång i decennier, med återvinning av papper, glas och konservburkar redan på sjuttiotalet. Ambitionerna skruvas också upp regelbundet.

2006 antog studenterna det ambitiösa målet att minska utsläppen av växthusgaser med 30 procent under en tioårsperiod. Solceller och vindsnurror är ett viktigt verktyg i detta arbete, och anläggningar finns på ett tiotal platser på universitetsområdet. Eftersom verksamheten är fördelad på hela elva campus finns det förstås ett stort behov av transporter. Många studenter använder cykel och på sina håll har cykelställen byggts i två våningar för att alla ska få plats. Sedan 2006 går det också att ta biodiselbussen mellan de olika fakulteterna.

Harvard har satsat mycket på att förbättra standarden på sina byggnader och härom året fick man sin femtionde byggnad klassificerad enligt miljöcertifieringssystemet LEED. Därmed är man det universitet i landet med flest certifieringar och man informerar gärna om byggnadernas prestanda. I varje hus finns en skärm med aktuell information om byggnadens energiförbrukning. Många projekt involverar såväl studenter som personal och det finns flera studentgrupper som engagerar sig i miljön. Bland annat ordnar de second handförsäljning av möbler, idétävlingar med miljöfokus och workshops kring minskad energiförbrukning. Vissa av projekten är fortfarande på utvecklingsstadiet, som exempelvis maskkomposten och ett vattenbaserat kylsystem inspirerat av de gamla romarna.

TEXT BENEDIKTA CAVALLIN

 

Läs om andra campus där målsättningen är att skapa framtidens byggande:

»Hela hållbarhetsarbetet på Harvard startade som en gräsrotsrörelse. Det var studenterna som ropade efter en förändring.«

Colin Durrant, kommunikationschef på Harvard.