Till navigation Till innehåll (s)

ALSTRAR ENERGI ÄVEN I MOLNIGT VÄDER

Till skillnad mot solceller av kisel fungerar Grätzelsolceller, som också går under beteckningen färgkänsliga solceller (DSC – dye-sensitized solar cells), bra även när solcellerna skuggas. Processen för att generera elektricitet påminner om naturens sätt att skapa energi via fotosyntes.

I utkanten av KTH Campus i Stockholm har företaget Exeger etablerat världens största produktionsenhet för den här typen av solceller. Tidigare hette företaget Nlab Solar. Med namnbytet vill man betona övergången från ett litet teknikföretag till ett kommersiellt företag med produktion i industriell skala. Exegers solceller kan alstra energi i stort sett under alla förutsättningar.

– De levererar ström från första fotonen och kostnaden per watt blir betydligt lägre än för andra typer av solceller, säger Giovanni Fili, vd för och grundare av Exeger.

Produktion av Grätzelsolceller kan jämföras med vanligt screentryck i ett tryckeri. Maskininvesteringarna blir väsentligt mycket billigare än vid traditionell solcellstillverkning och produktionsprocessen är inte lika känslig som vid tunnfilmsprocesser. Exeger räknar med ett tillräckligt lågt pris för att man ska kunna klä in hela hus med solceller. I första fasen är siktet inställt på konsumentmarknaden. Visionen är också att integrera solceller i konsumentprodukter som bärbara datorer och läsplattor för att förlänga batteritiden.

Text Anna Cederberg Gerdrup

 

Läs om andra framgångsrika energilösningar

»Vi satsar målmedvetet på att bygga starka relationer med framtida kunder för att vi ska förstå hur vi ska utforma våra produkter för att de verkligen ska nå framgång«

Giovanni Fili, vd och grundare