Till navigation Till innehåll (s)

CAMPUS SOM MODELL FÖR DEN HÅLLBARA STADEN

När Chiba utvecklar sitt campus sker det som en testanläggning för innovation, forskning och ny teknik – alltsammans integrerat i den praktiska undervisningen. Målsättningen är att campus ska fungera som en modell för ett hållbart samhälle.

Universitetet Chiba, strax utanför Tokyo, sysselsätter närmare 18 000 personer (studenter och personal) och mer än två tredjedelar bor på själva campus. Utöver universitetets byggnader för undervisning, forskning och administration finns här också butiker, restauranger och cafeterior. Därför är steget inte särskilt långt till att betrakta campus som en egen liten stad där transporter, avfallshantering och tillgång på mat och vatten måste lösas på ett hållbart sätt. Meningen är dock inte att universitetet ska vara ett slutet system. Tvärtom strävar Chiba efter integration med omgivningen och man lägger stort fokus på att mat och andra resurser är närproducerade.

2010 gav utbildningsministeriet i Japan ut en »Guide to Campus Strategic Masterplan.« Guiden framhåller hållbarhet som ett av ledorden, jämte säkerhet och strategi. Utifrån denna har Chiba antagit en plan som i första hand tar fasta på just hållbarhetsfrågorna, och såväl utomhusmiljöer som befintliga byggnader ska utvecklas för att bättre leva upp till de ekologiska, ekonomiska och sociala krav som framtiden ställer.

Förändringsarbetet beräknas pågå de närmaste 20 åren och ett bevis på att man är på rätt väg fick Chiba i fjol, när det nybyggda universitetsbiblioteket belönades med Good Design Award.

TEXT BENEDIKTA CAVALLIN

 

Läs om andra campus där målsättningen är att skapa framtidens byggande:

»En av universitetets mest angelägna uppgifter är helt klart att förverkliga det hållbara samhället.«

Takeshi Ueno, professor i arkitektur och ansvarig för utvecklingen av campus.