Till navigation Till innehåll (s)

EN FÖREGÅNGARE I TROPIKERNA

Svalkande vattendamm i källaren, korridorer som värmebuffert och grönskande fasader som solskydd. Clean Tech Park i Singapore visar vägen för miljövänlig byggnadskonst i tropikerna. 2010 påbörjades bygget av Singapores nya ekologiska företagspark strax intill Nanyang Technological University. Den första byggnaden, som fått namnet Clean Tech One, står färdig sedan något år tillbaka och hyresgästerna har alla en tydlig miljöprofil. Utöver flera företag hyser byggnaden även en stor del av universitetets forsknings- och utvecklings-arbete, liksom Singapores forskningsinstitut för solenergi.

Singapore har ett uttalat mål att bli världsledande inom hållbar utveckling i tropikerna och själva huset är byggt som en testanläggning för nästa generations teknik. Till exempel är trapphus och korridorer placerade utefter den varmaste fasaden och blir därigenom en buffert som minskar behovet av luftkonditionering i kontor och laboratorier. Genom byggnaden löper också ett grönskande atrium, som ska tjäna som en mötesplats och ge hela huset rikligt med dagsljus.

Andra intressanta innovationer är LED-ljus som automatiskt anpassar sig efter mängden solljus i rummet, teknik som leder in vinden i ventilationssystemet och en vattendamm i källaren där man samlar och renar regnvatten och spillvatten så att det kan återanvändas i toaletter. Vattendammen bidrar också till att sänka inomhustemperaturen.

Den grönska som får stryka på foten för Clean Tech Park ska ersättas till hundra procent är tanken. Därför ska alla byggnader förses med takträdgårdar och grönskande fasader. Dessutom ska det finnas bevuxna nät mellan huskropparna som ska fungera som stora parasoll och skapa en regnskogskänsla. Clean Tech Park planeras stå färdig år 2030.

REALDANIA – INNOVATIV PROCESSUTVECKLING

Realdania i Köpenhamn är en filantropisk förening som arbetar för att förnya och förbättra byggandet. Tesen är att det krävs mer än fysiska förutsättningar för att få till stånd en förändring. Bland annat har man varit med och stakat ut riktningen för Norra Campus vid Köpenhamns universitet, där fokus ligger på att göra universitetsområdet till en del av den omgivande staden. Ett annat projekt handlar om innovativ processutveckling. Det innebär bland annat att man försöker hitta tekniska lösningar som förbättrar kommunikationen mellan olika faser och aktörer i en byggprocess.

TEXT BENEDIKTA CAVALLIN

 

Läs om andra campus där målsättningen är att skapa framtidens byggande:

»Själva byggnaden kommunicerar behovet av miljötänkande till hyresgästerna. Parken ska tillvarata hela områdets topografiska och biologiska karaktär.«

Hilda Chang, senior officer JTC.