Till navigation Till innehåll (s)
Onsdag, 20 januari 2016

 

Digitala utmanare

Vår uppkopplade värld har öppnat upp för nya aktörer och metoder inom utbildningsvärlden. Aha tittar närmare på fyra exempel runt om i världen.  

Coursera

MILJONER STUDENTER PÅ EN OCH SAMMA PLATTFORM

Över tusen kurser från 135 olika institutioner och 15 miljoner studenter från 190 olika länder. Det är lite av den statistik som Coursera kan stoltsera med. Plattformen är troligtvis världens största inom MOOC (massive open online course) och har varit aktiv i ungefär fyra år. Grundarna av Coursera är två professorer i datavetenskap från Stanford University i USA, Andrew Ng och Daphne Koller. 

Partneruniversiteten finns spridda över världen, även om tyngdpunkten ligger i USA. De flesta studenterna är däremot bosatta utanför USA.

Courseras vision är att kunna erbjuda alla en utbildning i världsklass. Samtidigt vill man påverka de traditionella undervisningsmetoderna på universitetsnivå att gå mot mer så kallat blandat lärande, där digitala aktiviteter ingår mer naturligt.

I magasinet Fast Company förklarar Daphne Koller varför de katederbundna föreläsningarna inte är särskilt effektiva:

– När man håller i en föreläsning och ställer en fråga till studenterna, så har hälften antecknat men inte lyssnat, en annan del av klassen är på Facebook och så är det bara något ljushuvud längst fram som spottar ur sig rätt svar.

Studenter på Coursera förväntas göra mer än bara ta del av olika undervisningsfilmer för att klara en kurs. Den som skrivit in sig uppmanas delta i interaktiva prov, studentutvärderingar och virtuella studiegrupper.

Med det enormt stora antal elever som skriver in sig på varje gratiskurs är procentandelen som hoppar av hög. Och för att ge studierna mer tyngd erbjuder Coursera även kurser där studenterna kan betala en tentamensavgift för att erhålla ett mer formellt examensbevis.

Text: Görrel Espelund

Läs om fler digitala utmanare:

»Det skulle ha tagit mig 250 år att undervisa lika många studenter på Stanford.«

Andrew Ng, före detta professor vid Stanford University och en av medgrundarna till Coursera.

Visste du att...

… amerikanska Udacity erbjuder onlinekurser med så kallad nanoexamen inom sex månader för teknikområden där förändringar sker snabbt. Kostnad per månad: 200 dollar.

... genomsnittlig kostnad för en traditionell akademisk student är 13 728 dollar per år i OECD-länder enligt siffror från Unescos Institute for Statistic.

... närmare hälften av världens befolkning använde internet 2015 enligt FN:s International Telecommunication Union.

... »digital natives« kallas den generation som vuxit upp med datorer och internet som en naturlig del av sin vardag. Kina har i dag flest digital natives, dubbelt så många som tvåan USA.