Till navigation Till innehåll (s)

JAMAL EL-MOSLEH,
VD PÅ IMMUNICUM AB:

»SATSA PÅ INKUBATORER«

År 2007 blev Jamal El-Mosleh, då 26 år gammal, vd på nystartade företaget Immunicum AB i Göteborg. Företaget arbetar med att ta fram ett cancervaccin baserat på kroppens dendritceller, en typ av vita blodkroppar som är centrala för kroppens immunförsvar.

När han inledde sina studier i industriell ekonomi på Chalmers fanns inga tankar på att bli entreprenör. Först under fjärde studieåret vaknade intresset till liv när han kom i kontakt med lärosätets nystartade entreprenörskola Göteborg International Bioscience Business School.

− Det lockade inte mig att gå den traditionella vägen med fast anställning direkt efter examen för att sedan arbeta sig upp. Det kändes mycket mer motiverande att jobba med mindre projekt, där man själv är med och mer direkt bidrar till utvecklingen, säger han.

Utmaningarna med att få finansiering till sitt företag kan för många unga människor få det egna företagandet att verka för riskfyllt, men Jamal El-Mosleh menar att man kan skapa drivkraft genom att låta studenterna ta del av framgångsrika exempel.

− När man bjuder in företag och inkubatorer i närområdet till lärosätena uppmuntrar man till att våga satsa. Fysisk närhet mellan studenter och startup-företag spelar också roll för att man ska kunna dela erfarenheter och sporra varandra.

Immunicum drivs på Chalmers Innovation, en av landets ledande företagsinkubatorer. För Jamal El-Mosleh spelar inkubatorerna en viktig roll i Sveriges akademiska landskap för att gynna innovationer, i synnerhet med tanke på det så kallade lärarundantaget. Denna modell innebär att det är forskarna själva som äger sina uppfinningar, inte lärosätena. Kritikerna menar att systemet leder till att forskare startar företag utan att ha tillräcklig kompetens. I de flesta andra länder äger i stället universiteten forskningsresultaten och slussar ut lovande innovationer i bolag, där forskaren får en andel utan att behöva ägna sig åt entreprenörskap.

Betyder det att Sveriges akademi är mindre entreprenörvänlig? Jamal El-Mosleh ser saken på två sätt.

− Man kan säga att vi har ett entreprenörvänligt klimat eftersom det uppmuntrar forskarna att själva gå in i företagandet. Samtidigt kan man se fördelar i att låta forskarna göra det de är bäst på, vilket är att forska. Här spelar inkubatorerna en mycket viktig roll.

Eftersom lärarundantaget existerar menar han att dagens kunskapsmiljöer måste tydliggöra möjligheterna för forskarna att patentera uppfinningar och driva företag.

− För att fånga upp talanger som kan driva bolagen och kommersialisera innovationer är det viktigt att koppla entreprenörsutbildningar och inkubatorer till universiteten. Jag är själv ett bra exempel på hur akademin kan skapa en entreprenör av någon som inte hade tänkt bli det.

TEXT LINDA KARLSSON-ELDH  FOTO NICKE JOHANSSON & ALEX&MARTIN

 

Vad säger de andra experterna:

Om: Jamal El-Mosleh

Jobbar som: vd på Immunicum.
Bakgrund: Gediget intresse för life science, ville som liten följa i faderns fotspår och bli läkare, examen i industriell ekonomi från Chalmers tekniska högskola och Göteborg International Bioscience Business School.
Aktuellt: I februari behandlades den första cancerpatienten med Immunicums vaccin, sammanlagt 12 njurcancerpatienter ska under 2012 och 2013 inkluderas i studien.