Till navigation Till innehåll (s)

STUDENTERNAS FÖRSLAG:

Otvungen miljö skapar grogrund för idéer

Att länka samman de olika universitetsområdena, att bjuda in staden och näringslivet och att öppna upp universitet på kvällar och helger, det är ingredienser som enligt arkitektstudenterna Jimmy Bussenius och Jonas Ersson bidrar till att skapa en kreativ universitetsmiljö.

Hur har ni tänkt kring byggnadens placering?
Jimmy: Vi har valt ett ställe mellan de två universitetsområdena där det i dag är en parkeringsplats. Det är samtidigt nära till centrala staden och känns inte som en avkrok.
Jonas: De geografiska avstånden mellan de olika universitetsdelarna och stadskärnan är egentligen inte alls så stora, men i dag kan det upplevas som att de är isolerade från varandra. Genom att placera en mötesplats här tror vi att personer som i dag inte träffar varandra får en plats att interagera på, vilket vi i slutändan tror är bra för kreativiteten.

På vilket sätt är det bra för kreativiten?
Jimmy: Genom att skapa en mötesplats för både staden, näringslivet och de olika universitetsområdena kan vi skapa ett utbyte som är värdefullt för alla parter. Näringslivet kan hålla föreläsningar och berätta vad de söker, samtidigt som studenterna kan börja påverka sitt område redan innan de är klara med sin utbildning.
Jonas: Med den här lättsammare typen av möteslokal tror vi också att barriären för att göra verklighet av en idé blir lättare att komma över, i och med att man kan träffas och prata under mer informella former.

Ni vill även att universitet utnyttjas på kvällar och helger?
Jimmy: De bästa mötena sker när det känns spontant och otvunget. Det är också i den miljön som vi tror att de bästa idéerna skapas.
Jonas: Därför är det viktigt att vi låter människor träffas i annat än föreläsningssalar och mötesrum. Vår byggnad ger möjlighet att inhysa ett café eller uteställe och det finns även plats för kultur av olika slag.

Jimmy-Bussenius.jpg

Jimmy Bussenius, 29 år, studerar sista året på Arkitektskolan på Lunds universitet.

Jonas-Ersson.jpg

Jonas Ersson, 27 år, läser masterprogrammet i arkitektur på Kungliga danska konstakademin i Köpenhamn. Tog kandidatexamen i Lund.

EXPERTPANELENS BEDÖMNING

Jurymedlemmarna har fått i uppdrag att bedöma studenternas förslag utifrån sina specifika kunskapsområden. Målet har varit att få med så många kompetenser och så bred representation i juryn som möjligt. Juryn har fått bedöma studenternas kartskiss samt en förklarande text som studenterna har skrivit.

CHRISTIAN FRISENSTAM
ARKITEKTURRÅD, AKADEMISKA HUS
»Gestaltningen av byggnaden, med organisk form och en komplex rumsbildning där dagsljuset tas om hand, speglar aktuella strömningar inom arkitekturen. Betoningen av grönskans betydelse i en framgångsrik innovationsmiljö och för vila och återhämtning har stöd i aktuell forskning. De valda materialen är hållbara och resurssnåla. Byggnaden står i spänningsfylld kontrast till sina mer konventionellt rätlinjiga grannar och markerar därmed sin betydelse inom campus. Genom den föreslagna placeringen i mötet mellan teknik och humaniora skapas möjlighet till de gränsöverskridande möten som blir alltmer viktiga i framtidens kunskapsmiljöer.«

RICKARD MOSELL
VD IDEON INNOVATION, BUSINESS INCUBATOR, LUND
»Jag gillar att man släpper in dagsljuset här. Det känns som en plats där man lätt träffar andra människor. Man har hittat beröringspunkterna och fått fram en feelgood-känsla. När det gäller platsen så kan de ha valt rätt plats men man får inte välja uteslutande från ett fågelperspektiv utan man måste ner i gatunivå för att se var/hur människor de facto rör sig i stadsbilden. För att få bästa funktion borde byggnaden ligga där studenter och näringsliv naturligt rör sig, kanske i hörnet av studentområdet, kanske nära centralstationen. Det är viktigt att det är en neutral plats. Vidare behövs det en spektakulär utsmyckning på utsidan som gör personer i omgivningen nyfiken på vad det är som sker inne i byggnaden och som välkomnar.«

INGRID GUSTAVSSON
ARKITEKTURRÅD,
AKADEMISKA HUS
»Jag tycker att förslaget är tilltalande och intressant. Studenterna har plockat fram viktiga ledord för den innovativa miljön: öppna ytor, grönska även på vintern, urban känsla och så vidare. Allt detta fångar man in i en symbolbyggnad, färdig att, som en möbel, placeras i det urbana stadsrummet. Det valda läget är väldigt bra och en viktig plats, där vi kommer att exploatera mera kraftfullt. Förslaget kan användas som en paviljong, en mötesplats, som ett sätt att möta mänsklig nyfikenhet innan den långsiktiga användningen är klar. Jag blir nyfiken på hur studenterna mer detaljerat skulle vilja utforma innehållet i byggnaden.«

PER PERSSON
NÄRINGSLIVSCHEF, LUND
»Jag gillar deras mötesplats och fastnar för den spännande arkitekturen, framför allt taket. Det känns nästan som ett växthus, där idéer kan frodas och växa. Det är spännande att man har lagt byggnaden i en brytpunkt mellan två områden på campus – mellan tekniska högskolan och humanisterna på universitetet. Jag tror att det är i mötet mellan två världar som det kan hända saker, det är i mellanrummen mötena sker. De har även skrivit att byggnaden skulle vara en plats för kultur med spelningar och så, men jag skulle vilja gå längre och göra kulturen till en del av processen. Kulturen ska inte vara garnityret på tårtan utan den ska vara en del av hela kakan.«

TEXT JONAS FRANZÉN  FOTO MARTIN MAGNTORN